Suomalainen urheilu

UrheiluUrheilu

Yleisurheilu on Suomessa suosittua. Yleisurheilulla tarkoitetaan montaa eri kilpalajia ja niihin kuuluu hyppy, loikka ja heitto. Lisäksi kävellään kilpaa ja juostaan. Juoksukisassa voittaa se, joka on ylittänyt nopeimmin maaliviivan. Maalissa voittajaa juhlitaan ja muut, eli hävinneet juoksivat, joutuvat miettimään valmentajiensa kanssa mikä meni vikaan. Ehkä he eivät juosseet tarpeeksi lujaa?

Maastojuoksussa juoksijat pinkovat metsässä käpyjen ja kuustenneulasten lentäessä. Heittolajeihin kuuluu kiekonheitto, kuulantyöntö, huulenheitto, keihäänheitto ja saappaanheitto. Myös kännykänheittoa on harrastettu kansallisella tasolla.

Useimmat lajit tulevat muinaisesta Kreikasta, jossa atleetit mittelivät alasti ja naiset eivät saaneet edes katsoa kisoja. Sen aikaiset voimamiehet leikkasivat ennen kisoja pässeiltä kivekset irti ja joivat niistä eliksiiriä kohottaakseen kuntoaan. Näin sai siis alkunsa jo doping antiikin Kreikassa. Nykyään tällaiset vippaskonstit ovat kielletty – jos jää kiinni.

Monet tulevaisuudentutkijat ovat mietiskelleet, tulleeko tulevaisuudessa olemaan kaksi eri kilpaurheilun luokkaa. Toisessa kilpailevat luonnollisia keinoja käyttävät ihmiset ja toisessa on sallittua kohottaa kemiallisesti ja nanoteknologian avulla urheilijan suorituskykyä. Tällä hetkellä kilpailijat ovat yhdessä luokassa. Suomi on myös niittänyt mainetta dopingilla, jonka avulla Lahden MM-kisoissa saatiin kolme kultamitalia hiihdosta. Tämä ei miellyttänyt ilonpilaajia ja monet hiihtäjät joutuivat kilpailukieltoon. Jos doping olisi ollut sallittua, olisi Mika Myllyläkin varmaan edelleen hengissä.

Yleisurheilu kasvatti suosiotaan 1860-luvulta eteenpäin, kun ihmiset innostuivat liikunnasta ja perustivat urheiluseuroja. Myös ensimmäiset sekuntikellot tekivät tuloaan tuohon aikaan, jolloin tarkahko ajanottaminen teki kisailusta mielekkäämpää. Laji löi todella itsensä läpi Ateenan kesäolympialaisissa 1896, jotka olivat ensimmäiset nykyaikaiset olympiakisat. Näin jatkui kreikkalainen urheiluperinne noin 1500 vuoden jälkeen!

Käsipallo

Suomalainen käsipallo ei ole koskaan ollut kovin suosittu laji. Mistä se johtuu? Käsipallo on suosittua Pohjoismaissa, mutta Suomessa vain rannikkoseuduilla. Peliä pelaa vain suomenruotsalaiset ja juuri tämän takia laji on leimautunut pienen vähemmistön lajiksi. Tätä vauhdikasta joukkuelajia pelataan kuitenkin aktiivisesti maailmalla, mm. Ranskassa ja Kuubassa. Se on myös olympialaji, joten mikään poikien pikkupeli ei ole kyseessä. Jotkut saattavat muistaa koululiikuntatunneiltaan pehmeät käsipallot ja nopeat heitot, mutta äärimmäisen harva Suomessa pelaa käsipalloa koulun jälkeen.

Jalkapallo

Jalkapallo on huomattavasti suositumpaa Suomessa kuin käsipallo. Pelaaminen on kuitenkin ikävää loskassa ja pakkasessa ja siksi jääkiekko sopii paremmin Pohjolan oloihin. Suomalainen jalkapallo ei ole koskaan menestynyt kansallisella tasolle ja vain yksittäisiä pelaajia on päässyt eteläisemmille vihreille kentille pelaamaan. Suomessa järjestetään vuosittain Suomen Cup ja mestaruuden on voittanut useimmin Valkeakosken Haka. Loppuottelut pelataan toisinaan vasta marraskuun alussa, jolloin stadioneilla on oltava kentän lämmitysjärjestelmä.

Jääpallo

Jääpallo on toinen laji, joka kehittyi vanhasta jäällä pelattavasta pallopelistä. Se tunnetaan myös nimellä Bandy. Lajia harrastavat lähinnä urheilijat, jotka eivät ole menestyneet jääkiekossa. Se sopii paremmin naisille, koska siinä on lyhyet käyrät mailat ja taklaukset ovat kiellettyjä. Pelikenttä on jalkapallokentän kokoinen ja laji muistuttaa maahockeya ja hurlingia, jota pelataan Irlannissa.

Suomalaisten ristiriitaista suhtautumista bandyyn kuvaa hyvin joukkue Mikkelin Kampparit, joiden nimi tarkoittaa taklaamista, vaikka se onkin lajissa kielletty. Vielä hassumpaa on se, että Kampparit ovat kaksinkertaisia Suomenmestareita (2012, 2015).

Track & Field II-peli

Konami teki kaikille kotiurheilijoille ison palveluksen vuonna 1988, kun se julkaisi Nintendolle ja MSX:lle yleisurheilupelin Track & Field II. Peli erikoistui 15 urheilulajiin, joissa paremmuus laskettiin peukalon näpytysnopeuden mukaan. Lajeina olivat mm. uimahyppy, taekwondo, seivähyppy, miekkailu ja jousiammunta. Maaksi ei voinut valita Suomea, mutta Neuvostoliiton, johon Suomi kuului ennen liittymistään Natoon ja Euroopan liittovaltioon. Jos saat nostalgiakohtauksen, hanki divarista tämä pelikasetti ja aseta se 8-bittisen Nintendon luukkuun ja pelaa.

Paikallinen.info on paras tietolähde kun haluat lukea suomalaisesta urheilusta. Täältä löydät muita aiheitamme: