Maailman nopein rallikansa

Maailman nopein kansa Maailman nopein kansa

Juha Kankkunen, Keke Rosberg, Tommi Mäkinen, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Marcus Grönholm… siinä vasta hyvin lyhyt lista suomalaisista moottoriurheilun sankareista. Suomalaiset ovat ansioituneet maailmalla erinomaisesti. Miksi suomalaisilla on bensaa suonissaan? Osaltaan menestystä selittävät moottoriradat, jotka ovat avaamisensa jälkeen olleet ahkerassa käytössä.

Tunnettuja ratoja on Keimolassa, Ahvenistolla, Alastarolla. Meillä on myös Botniaring ja Virtasalmi. Puhumattakaan Jyväskylän suurajoista, joka tunnetaan myös Neste Rally.

Neste Rally Finland

Kyseinen tapahtuma on Suomen suurin ajokilpailu. Se on ralliautoilun MM-sarjan osakilpailu ja vuosittain maailman parhaat ralliautonkuljettajat saapuvat metsäiseen Jyväskylään kilpailemaan voitosta. Ensimmäiset suurajot järjestettiin suomessa jo 1951 ja silloin se toimi karsintakilpailuna Monte Carlo-ralliin. Neste etuliite on otettu 90-luvun käyttöön suurimman sponsorin nimen mukaisesti. Suomen rallin on voittanut yli 65-vuotisen historiansa aikana useimmiten suomalainen kuljettaja. Perustelu on helppo keksiä, ainoastaan suomalaisten tulevat rallilupaukset harjoittelevat Suomen metsäisillä mutkittelevilla sorateillä. Harvassa maassa on samanlaista maastoa ja vain neljästi ruotsalaisen on onnistunut kaapata mestaruus ja virolainen Markko Märtin voitti kilpailun vuonna 2003.

Viime vuosikymmenten tunnetuimpia suomalaisia kuskeja ovat Markku Alén, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen ja Marcus Grönholm. Uudemmista kuskeista korkeimmalle voittopallille on noussut Mikko Hirvonen ja manttelinperijä Jari-Matti Latvala, joka on tähän mennessä napannut pokaalin itselleen kolmesti.

Latvala ajaa kaudella 2016 Volkswagenin tehdastallille ja kiihdyttää erittäin ketterästi R Poloa maailman rallitaipaleilla. Latvala on ollut useasti voitonsyrjässä kiinni, mutta toistaiseksi paras sijoitus mm-tittelistä on peräti kolmesti toinen sija (2010, 2014, 2015). Voittamista rajoittaa tallikaveri Sébastien Ogier, joka on voittanut mestaruuden jo kolmesti. Kolmikymppisellä Latvalalla on kuitenkin vielä monta kautta jäljellä, joten toivomme hänelle mestaruutta tulevina vuosina.

Moottoriurheilu Suomessa

Suomessa on paljon muutakin kuin maailmankuuluja kuljettajia. Taustalla on monipuolinen tallitoiminta, joka mahdollistaa menestyksen. Samoin kuin kansa tuntee vain leffojen näyttelijät, jää valtaosa kulisseissa pyörivistä taustatekijöistä nimeämättä. Samoin myös monet kuskit tunnetaan vasta kun alla on WRC:n A-ryhmäläinen tai Formula ykkönen. Kisaaminen alkaa kuitenkin jo paljon aikaisemmin.

Ensimmäinen kilpailu tapahtuu jo ennen syntymää ja pian tämän jälkeen neuvokas isä asettaa poikansa leikkiauton rattiin. Vaippaikäisenä mennään jo rattituolissa ensimmäiset pikataipaleet kun puuro lusikoidaan suuhun. Isä voi aloittaa jo mielikuvaharjoittelun vauvalle ja näyttää rallivideoita ja Kyllösen parhaita kisakoosteita.

Kun kädet ja jalat vähän pitenee, otetaan alle peltoauto, mikroauto tai kaksipyöräinen. Suomessa on erityisen suosittua autourheilu kaikissa sen muodoissa. Jotkut kisaavat kauko-ohjattavilla ohjuksilla, toisen ajavat kiihdytysajoja, eli drag racea ja etenkin karting on jokaisen tulevan formulatähden ensimmäinen kilpasarja.

Kaksipyöräisillä Suomessa harrastetaan Motocrossia ja Enduroa, Speedwaytä sekä hiekalla että jäällä. Muuta moottoriurheilua Suomessa on vain vähän, esimerkiksi ratamoottoripyöräilystä ei järjestetä Suomen mestaruuskisoja.

Karting

Mikroautoilu on ollut Suomessa jo pitkään suosittua. Menestyneimmät suomalaiset rata-autoilijat ovat aloittaneet mikroautoilla jo alle 10-vuotiaina. Mikroauto on jousittamaton lukkoperäinen takavetoinen ohjus, jonka kevyt alumiinirunko sinkauttaa kuskinsa pikitiellä huimaan vauhtiin. Ensimmäinen luokka 7-vuotiaille on Cadet, jossa ajetaan 60 kuutioisella moottorilla. Kaksitahtiset moottorit ovat yksivaihteisia ja nousevat huimiin kierroslukemiin huippunopeudella.

Vanhemmat kuskit pääsevät Harrastaja 95-luokkaan, jonka moottoreissa on nimensä mukaisesti isompi kuutiotilavuus.

Ensimmäinen kansallinen luokka on Raket Junior, jossa samasta 95-kuutioisesta moottorista on poistettu kuristin, joten ajokki liikuttaa ketterämmin kuskiaan.

Raket Junior luokasta pääsee suoraan Formula Ykkösen puikkoihin.

Paikallinen.info on paras tietolähde kun haluat lukea suomalaisesta urheilusta. Täältä löydät muita aiheitamme: