Hevosurheilu

Hevosurheilu Hevosurheilu

Ravit ovat jalo laji. Kyseessä on urheilumuoto, jossa hepo, eli hevonen (Equus Ferus) on kesytetty raviohjastajan toimesta ja laitettu tälle kärry perään, jossa sulavalinjainen ohjastaja vihtoo piiskallaan hepoa takamuksille ja mylvii erinäisiä kannustuksia suorituksen parantamiseen.

Tästä syystä myös Hanna Ekola joutui kysymään ääneen monia pitkään mietityttäneen kysymyksen: ”Vieläkö on villihevosia?

Raviurheilu ja vedonlyönti

Ravit ovat tapahtuma, jossa ajetaan monta lähtöä, joissa raviohjastajat kiidättävät ratsujaan ympäri ovaalinmuotoista rataa. Se kuka tulee ensimmäisenä maaliin, saa voittajanseppeleen ja hevoselle annetaan kauraa.

Tämä maalaisten suosima urheilulaji on erityisen suosittu siksi, että hevosia voi pelata! Se tarkoittaa tietenkin mahdollisuutta lyödä vetoa voittajasta. Tätä pelimuotoa kutsutaan yleisesti Totoksi. Tällä kertaa Toto ei tarkoita amerikkalaista rockmusiikkia esittävää yhtyettä, joka tunnetaan erityisesti Africa-kappaleestaan. Latinaksi toto tarkoittaa kaiken kattavaa, mutta kun kyseessä on hevosurheilu, kyseessä on rahapeli ja lyhenne tulee sanasta Totalisaattori. Englanniksi käytetään termiä parimutuel betting.

Totossa on tarkoituksena arvata, kenen hevonen ylittää ensimmäisenä maalilinjan. Pelin kehitti ranskalaistunut espanjalainen Joseph Oller vuonna 1867. Pelitavasta tuli erittäin suosittu ja vuosisadan lopulla se oli jo käytännössä ainoa tapa millä lyötiin hevosista vetoa ympäri maailman.

Suomessakin on järjestetty Toto-kilpailuja jo vuodesta 1928. Hevosurheilu on sen sijaan paljon vanhempaa perua. Niin kauan kuin heppoja on kesytetty, ovat myös hurjapäät kisailleet siitä, kuka ratsastaa nopeimmin. Senpä takia jo antiikin Roomassakin oli Hippodromi, Circus Maximus. Hevosurheilu oli jo tuolloin suosittua ja roomalaiset rakensivat stadioneja ympäri valtakuntaa aina Lähi-idästä Espanjaan ja Portugaliin. Suomessa raviurheilu käynnistyi vähän myöhemmin. Ensimmäisiä ravikilpailuja on järjestetty tiettävästi 1800-luvulla. Koska kenttiä ei vielä ollut, oli suosittua ajaa kilpaa järven jäällä ja edelleen monilla paikkakunnilla järjestetään jääraveja vanhan perinteen kunniaksi.

Kuninkuusravit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1924. Kuninkuusraveissa valitaan vuoden nopein suomenhevosori ja -tamma omilla kilpailuillaan. Toisen maailmansodan loppuun asti Suomessa ei vielä nähty etelän lämminverisiä hevosia, mutta 50- ja 60-luvuilla nopeampi kilpaurheilu alkoi. Lämminveriset näet juoksevat huomattavasti nopeammin.

Raviurheilu Suomessa

Laji on ollut pitkään yksi Suomen suosituimmista lajeista – kilpailuja seuraa lähes miljoona suomalaista ja monet itse ravikentillä. Näin ollen Suomi on Euroopan viidenneksi suurin ravimaa. Raveja järjestetäänkin Suomessa päivittäin ja niitä seurataan paljon nykyään TotoTV-kaapelikanavalta, netistä ja pelipaikoista. Kilpailuja on enemmän kuin yksi päivälle: yli 550 ravikilpaa järjestetään vuosittain. Uhkapelien järjestämisen Suomessa hoitaa Finntoto oy, joka on Suomen Hippoksen alaisuudessa toimiva yhtiö. Suomen Hippo ry on maan hevosurheilun keskusjärjestö. Finntoto on yhdistymässä Veikkauksen ja Raha-automattiyhdistyksen kanssa yhteiseksi rahapelaamisen kattojärjestöksi Suomessa. Vaikka vedonlyönti on hevosurheilussa suosittua, se ei vedä vertoja muulle suomalaiselle rahapelaamiselle. Vuosittain ravien vedonlyönnistä tulee liikevaihtoa 200 miljoonaa euroa. Jos summaa verrataan pelkästään siihen, paljonko suomalaiset syöttävät Rayn pelikoneisiin, huomataan, että hevosurheilu on pelihullulle kansalle vielä pientä. Rayn kolikkoautomaatteja pelataan vuosittain noin kahden miljardin edestä!

Kun asiaa miettii, tulee ihmetelleeksi sitä, mikseivät suomalaiset pelaa enempää hevosia? Pienellä perehtymisellä ja hyvällä hajautuksella vedonlyönti hevosilla on paljon tuottoisampaa kuin kolikkopelien pelaaminen. Ravi tarkoittaa hevosen askellusta, siinä hevonen nelistää siten, että ristikkäiset jalat käyvät samaa tahtia: etuvasen-takaoikea, etuoikea-takavasen. Peitsi tai passi on askellus, jossa samanpuoleiset jalat liikkuvat samaan aikaan. Passia ei sallita raveissa ja johtaa heti hevosen hylkäämiseen. Samoin laukkaava hevonen hylätään. Amerikassa peitsarikilpailut sen sijaan ovat suosittuja.

Tärkeimmissä ravitapahtumissa käy jopa kymmeniä tuhansia katsojia pelaamassa totoa ja syömässä makkaraa ja sinappia. Hevosurheilu on todellinen kansan laji Suomessa. Lue myös miten urheiluvedonlyönti toimii: