Käsipallo – vain suomenruotsalaisille?

Kasipallo Vain SuomenruotsalaisilleKasipallo Vain Suomenruotsalaisille

Olen pelannut käsipalloa tasan kerran. Yläasteella koulullamme kävi nk. liikuntapäivänä lajia esittelemässä joku, olisiko ollut lajiliiton edustaja, joka yritti melko kehnolla menestyksellä vetää peliä liikuntasalissamme. Kukaan muukaan ei yksikielisesti suomenkielisen kaupunkimme kasvateista ollut peliä aiemmin pelannut, ja epäilenpä ettei moni muukaan sen jälkeen. Kyse ei niinkään ollut siitä, että lajissa olisi ollut jotakin vikaa, vaan harrastusmahdollisuuksien täydestä poissaolosta. En tiedä, onko synnyinkaupungissani koskaan pelattu käsipalloa mitenkään vakavissaan. En ole sellaisesta ainakaan koskaan kuullut. Käsipalloa olen käynyt katsomassa paikan päällä muutaman kerran, televisiosta ja netistä väijynyt arvokisoja. En ole lajin suurkuluttaja, en millään mittarilla. Kirjoitan täysin ennakkoluulojen ja mielikuvien perusteella.

Här i Karis vi spelar handis

Käsipallolla on Suomessa vahvasti suomenruotsalainen leima. Se on varmasti osaltaan toiminut lajia ylläpitävänä voimana, ovathan suomenruotsalaiset tunnetusti vahvan yhteisöllistä porukkaa ja vielä meitä suomenkielisiäkin innokkaampia yhdistysihmisiä. Toisaalta lajin vahva leimautuminen vähemmistöön on voinut osaltaan estää sen leviämistä niin sanotun valtaväestön keskuuteen. Ilman rasismin häivääkään voin vain todeta omat havaintoni: ruotsinkieliset eivät kovin hanakasti pyri tuomaan omia juttujaan suomenkielisten keskuuteen. Käsipallo eli handis on heidän juttunsa, ja sellaisena se ehkä joissain piireissä halutaankin pitää. Toisaalta suomenkielisilläkin on usein ihan tarpeettomia ennakkoluuloja toista kieliryhmää kohtaan. Eikä käsipallo ole edes koko ruotsinkielisen Suomen juttu. Pohjanmaa ei Suomen käsipallokartalla paljon näy eikä kuulu, handis on enemmän etelän asukkien juttu.

Poikkeuksen muodostaa Riihimäki, jonka paikallinen seura Cocks herättää aina hymyä nimellään. Jokainen lienee joskus kuullut irvailtavan Cocks – Dicken -otteluista . No, ei nimi urheiluseuraa pahenna, sanontaa mukaillakseni. Cocks on sitä paitsi yksi kotimaisen käsipallon menestyneimpiä seuroja, joten se siitä. Kaikkien aikojen mitalitaulukon kärjessä on kuitenkin Karjaalta tuleva BK-46, jolla on myös jalkapallojaostonsa. BK on vuosien varrella kerännyt 20 mestaruutta, joskin sen menestyskäyrä on viime vuosina ollut laskujohteinen, ja sen käsipallotoimintaa on jopa uhannut täysi loppuminen. Käsipallosta elävässä kaupungissa (joka tosin on nykyään osa isompaa Raaseporin kaupunkia) tämän ei kuitenkaan annettu tapahtua, ja BK-46 jatkaakin pelejään.

Käsis maailmalla

Jotenkin lajin vahvan ruotsinkielisyyden ansiosta olin pitkään olettanut, että Ruotsi olisi lajin mahtimaa maailmalla – mitä se tietysti onkin. Miesten puolella kuitenkin Tanska on viime aikoina ajanut Ruotsin ohi, mutta eihän maailma lopu Pohjoismaihin käsipallossakaan. Ranska, Espanja, Saksa ja Kroatia ovat kaikki kovia käsipallomaita, Ranska hallitseva euroopanmestari, Espanja maailmanmestari. Euroopan ulkopuolisista maista (jollei Venäjää sellaiseksi laske) ei ole vielä koskaan tullut MM-mitalistia, Tunisia kylläkin ylsi 2005 pronssiotteluun. Tätä kirjoittaessani käydään muuten parhaillaan vuoden 2015 MM-kisoja Qatarissa. Pohjoismaista mukana on Tanskan ja Ruotsin lisäksi Islanti. Suomi on päässyt kisoihin vain kerran, vuonna 1958. Tällöin jäimme 14:nneksi 16 joukkueen kisoissa. Mikään käsipallon mahtimaa me emme tosiaan ole.

Myös Afrikan ja Aasian sekä molemmat Amerikat kattavien lajiliittojen mestaruuksia on ratkottu 1970-luvulta lähtien. Afrikassa lajin menestys on keskittynyt lähinnä Pohjois-Afrikan maihin, Aasiassa Etelä-Korea ja Kuwait ovat perinteisesti olleet kovia.

Naisten käsipallossa maailma näyttää hieman erilaiselta – hallitseva maailmanmestari on Brasilia. Venäjä on nelinkertaisena maailmanmestarina kaikkien aikojen menestynein naiskäsipallon maa, ja jos tähän lasketaan vielä Neuvostoliiton viemät kolme kultaa, on kuva entistä selkeämpi.

Hallitseva käsipallon seurajoukkueiden maailmanmestari saattaa muuten olla hieman yllättävä – FC Barcelona! Kyllä, juuri se Barcelona. Ennen Barcelonaa mestaruustitteliä hallitsi myöskin tuttu nimi: Atlético Madrid.

Paikallinen.info on paras tietolähde kun haluat lukea suomalaisesta urheilusta. Täältä löydät muita aiheitamme: