Paras Formula 1 peli

Paras formula peli Paras formula peli

Kuka oli ensimmäinen suomalainen joka saavutti maailman kovimman autourheilulajin maailmanmestaruuden? Kyseessä oli herra nimeltä Keke Rosberg, joka voitti kilpailun 34-vuotiaana 1982. Keijo pääsi Formula 1:sen rattiin vasta 29-vuotiaana, mutta osoitti taidoillaan nopeasti, että hyvällä autolla hän pystyy ajamaan erittäin nopeasti.

Ensimmäiset kaudet pienillä talleilla olivat vaikeaa aikaa. Vasta 1980 hänen onnistui nousta ensimmäisen kerran podiumille. Kausi 1981 meni täysin penkin alle, eikä Keijo Erik onnistunut saamaan yhtään pistettä. Seuraava kausi onnistui jo paremmin, sillä menestyneen Williams-tallin kuski Alan Jones jäi eläkkeelle kypsässä 36 vuoden iässä. Näin ollen vapautui paikka Kekelle.

Nopealla autolla Keke näytti osaamisensa ja ajoi jatkuvasti pisteille. Ensimmäinen voitto tuli Sveitsin Gran Prixiä. Vuosi oli erittäin suotuisa suomalaiselle, sillä Ferrarin kausi oli menossa huonosti Gilles Vinneneuven kuoleman takia. Kauden johdossa ollut Didier Pironi joutui onnettomuuteen Saksan Grand Prixissä Hockenheimissa ja joutui lopettamaan uransa. Keken aikana ajoi myös legendoja kuten Alain Prost ja Niki Lauda.

Keken auto oli vanhentunut Fordin DFY V8, joka ei pärjännyt tehossa ja nopeudessa uusimmille autoille, mutta toimi tasaisen varmasti. Näin Rosberg kaappasi itselleen F1 maailmanmestaruuden turbottomalla mopollaan, William FW07, jonka kolmilitrainen moottori oli suunniteltu jo 1967.

Seuraavina kausina Fordin vanha tekniikka alkoi näkyä kun muiden tallien huomattavasti tehokkaammat turboahdetut formulat suhauttivat vauhdilla ohi. Williams päätyi 1983 solmimaan yhteistyön Hondan kanssa, joka oli alkanut valmistaa omaa turboahdettua formulamoottoriaan. Vasta 1985 runko ja moottori saatiin toimimaan kunnolla yhdessä. Uusi hiilikuituinen runko (kuvassa) sopi moottorille ja kauden alkupuolella saatiin lisää tehoja ja vakautta Hondan tekemien parannusten ansiosta. Keke voitti yhteensä 5 Gran Prix:tä viimeiseillä kaudellaan Williamsilla.

Rosberg vaihtoi McLareniin kaudelle 1986, mutta siirto osoittautui huonoksi, sillä vaikka McLaren oli voittanut tallimestaruuden kahdesti, Williams dominoi kisoja 1986–1987. McLarenin auto ei sopinut Rosbergille ja hän lopetti uransa, kun läheinen ystävä Elio de Angelin kuoli testiajossa.

Uransa jälkeen mies vaikutti radan ulkopuolella JJ Lehdon ja Mikä Häkkisen valmennuksessa ja vuoteen 2008 asti myös poikaansa Nico Rosbergia.

Grand Prix 2 PC-peli

Grand Prix on paras koskaan tehty formulapelisarja PC:lle. 1992 julkaistu ensimmäinen osa oli hämmästyttävä 3d-grafiikoillaan. MicroProsen jatko-osa vuodelta 1996 toi formulat aivan uudelle tasolle. Peli oli tarkka simulaatio F1-kaudesta 1994 ja sen grafiikat löivät kaikki muut formulapelit laudalta. Korkeatasoinen peli sai heti laajan kannattajakunnan ja peliä pelataan vieläkin hardcore-fanien toimesta. Peli oli merkittävä myös siksi, että Force Feedback-ratit alkoivat juuri ilmestyä ja peli tuki väristeleviä ohjaimia. Grand Prix on jäänyt elämään 20 vuotta julkaisunsa jälkeen omaa elämäänsä aikansa klassikkona. Jopa sen äänet oli äänitetty oikeista formuloista.

Tarkka simulaatio ei tuntenut arcademoodia ja autot hajosivat jos niillä jurnutti hiekalla tai menivät lyttyyn jos niillä ajoi seinään. Samoin renkaat kuluivat. Pelissä oli kuitenkin monia funktionäppäimistä säädettäviä ominaisuuksia. Yksi tällainen oli hajoamattomuus, jonka avulla kepuli pelaaja saattoi pelata formuloilla Destruction Derbyn tyyliin ja kaapata johtoaseman taktisilla pukkauksilla. Ilman hajoamattomuutta kolarit johtivat aina renkaiden irtoamiseen tai muihin teknisiin ongelmiin.

Lisäksi auto jarrutti automaattisesti mutkiin jos kuski tuli hanat auki kurviin asti. Samoin automaattivaihteet ja luistonesto avittivat kokematonta kuskia. Parasta oli tietenkin kytkeä kaikki helpotukset pois päältä! Autoja pääsi myös muokkaamaan monin tavoin jarrutehoista vaihteiden väleihin ja jousituksen jäykkyyteen.

Kaudella jokaisessa kisassa ajettiin ensin harjoittelu, aika-ajot ja itse kisa. Paalupaikan saamisesta oli valtavasti etua, sillä yhteentörmäykset väistämättä hajottivat auton. Pelissä on kauden oikeat kuskit ja voit ajaa vaikka Mika Häkkisenä! Muita ajan sankareita olivat Damon Hill, Schumacher, Barrichello, Jean Alesi, David Coulthard ja Olivier Panis muiden ohella.

Paikallinen.info on paras tietolähde kun haluat lukea suomalaisesta urheilusta. Täältä löydät muita aiheitamme: