Voittamisen anatomia

Aki hintsa voittamisen anatomia Aki hintsa voittamisen anatomia

Tiedätkö kuka on Aki Hintsa? Mies on monien suomalaisten huippukuljettajien menestyksen takana. Aki Hintsan työpaikka oli vuodesta 1992 eteenpäin etiopialainen kenttäsairaala, johon seinäjokelainen mies lähti lähetystyöhön vaimonsa ja kolmen pienen lapsensa kanssa. Tässä artikkelissa kerromme Hintsan elämästä, hänen elämänfilosofiastaan ja uudesta kirjastaan, Voittamisen anatomia.

Lääkärin ammatin valinnut Hintsa oli pelannut nuorempana jääkiekkoa suurin haavein, mutta tuli lukioikäisenä uskoon ja päätyi lääketieteelliseen. Etiopiassa kului monta vuotta ja välillä hän kävi Suomessa erikoistumassa kirurgiksi. Etiopia oli miehelle henkisen kasvun aikaa. Mitään länsimaiden mukavuuksia ja ensimmäisen maailman ongelmia ei ollut.

Hintsa tutustui myös maan kuuluisimpaan urheilijaan, Haile Gerbselassieen, jonka kurinalainen elämäntapa ja onnellisuus tekivät Hintsaan lähtemättömän vaikutuksen.

Hintsa oli tutustunut laajasti monen alan ihmisiin ja vuonna 1998 Mika Häkkinen kuuli Hintsasta. Häkkinen järjesti tapaamisen ja palkkasi Hintsan henkilökohtaiseksi lääkärikseen ja valmentajakseen. Häkkinen voitti mestaruuden 1998 ja 1999. Hintsasta tuli McLaren tallin virallinen lääkäri vuonna 2003. Näin ollen mies on vaikuttanut suorasti Kimi Räikkösen, Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin kisakuntoon.

Omalaatuinen filosofia huippumenestykseen

Hintsalla on huippumenestykseen toimiva resepti. Se kuvataan menestyksen ympyrällä. Ympyrän kehällä on kuusi lohkoa. Näihin kuuluu henkinen energia, fyysinen aktiivisuus, ravinto, palautuminen, yleinen terveys ja biomekaniikka. Ytimessä on minuus ja henkisyys.

Kehällä olevilla asioilla ei ole ennen merkitystä kun ydinasiat ovat kunnossa. Näihin asioihin saa vastauksen kysymällä itseltään, tietääkö kuka on, tietääkö mitä haluaa ja hallitseeko omaa elämäänsä? Useiden menestyneidenkin yksilöiden vastaukset näihin yksinkertaisiin kysymyksiin saattavat paljastaa puutteita.

Monet yhdistävät minuuteensa, ytimeensä, omat suoritukset ja oma arvo nähdään oman menestyksen kautta. Jos vain ulkoiset asiat määrittävät sisäisen todellisuuden, ihminen on ennen pitkää pulassa. Näin voidaan myös selittää, miksi monet huippu-urheilijat jäävät tyhjän päälle aktiiviuran jälkeen ja alkoholisoituvat tai velkaantuvat.

Monilla yksilöillä on ongelmia identiteettinsä ja elämänhallintansa osa-alueilla. Omaa elämää pitää pystyä puntaroimaan isommalla mittarilla kuin hetkellisillä voitoilla tai saavutuksilla. Ydinajatuksena on se, että ihminen on arvokas omana itsenään. Haasteena on löytää itsensä.

Toimiva metodi

Hintsan jutut eivät ole tuulesta temmattuja. Miehen mallia on testattu ja kehitetty formulamaailmassa menestyksekkäästi, joten juuri mikään ala ei voi olla vaativampi tai stressaavampi kuin formulakuskin arki ja ajaminen. Kuskin pitää sietää valtavia määriä painetta ja ulkopuolisia odotuksia, sekä matkustaa jatkuvasti.

Yksi tärkeä seikka menestykseen on ennaltaehkäisevä terveydenhoito, joka estää fyysisten ja henkisten ongelmien kasaantumisen.

Hintsan menetelmä on huomioitu maailmalla, koska mies on kutsuttu Davosin talousfoorumiin puhumaan. Tapahtumaan kerääntyy vuosittain maailman tärkeimmät bisnesjohtajat, älyköt, tärkeät poliitikot ja tiedemiehet. Hintsalla on korkea profiili, sillä entisen työnantajan nimi vakuuttaa jokaisen.

Jos haluat tutustua menetelmään paremmin, kannattaa hankkia Oskari Saaren kirjoittama Voittamisen Anatomia, jossa kerrotaan huima tarina F1-maailman huipulta ja se sisältää paljon mielenkiintoista taustatietoa lajin kulisseista. Varikkolääkärin ja valmentajan kertomus on täynnä hyödyllistä tietoa, joka on parantaa kenen tahansa henkistä ja fyysistä suorituskykyä ja siten myös elämänlaatua.

Myös Hintsan tytär on kuuluisa menestyksestään Miss Suomi kauneuskilpailuissa vuonna 2013. Lotta Hintsa on kaunis blondi, joka on elänyt ison osan nuoruuttaan Etiopiassa ja kirjoittaa räikeää blogia, jossa vuorotellen liikutaan länsimaisessa kulutusyhteiskunnan ylenpalttisuudessa ja toisaalla taas Afrikan köyhyydessä. Tämä missi nai vastikään Kristian Näkyvän, Nashville Predatorsissa pelaavan nuoren jääkiekkotähden! Onpa omaperäistä ja syvällistä! No pääasia on, että ydin on kunnossa.